Crafting Glass

UNStudio completes two new retail remodels featuring bespoke glass designs

Fact File

Project management: bbn adviseurs, Houten
Structure: SWINN, Gouda
Installations: W4Y adviseurs, Harderwijk
Architecture: Van Manen, Noordwijk
Glass structures: ABT, Delft
Light design glassboxes: Arnout Meijer Studio, Amsterdam
Photo courtesy: Evabloem

UNStudio has recently completed two remodel projects for retail outlets in the Netherlands: the 18 Septemberplein renovation in Eindhoven, and a second complete facade remodel on the P.C. Hooftstraat in Amsterdam.

18 Septemberplein renovation in Eindhoven
The redevelopment of the 9,000 m2, four storey 18 Septemberplein C&A building (a significant piece of protected post-war architecture), UNStudio was invited to restore and connect this historical building to its existing urban context. Designed by Jan van der Laan and opened to the public with great fanfare in 1952, the C&A building was long held in high regard. However numerous alterations were made during its lifespan and the building is no longer considered dominant today. The modern addition of large, eye-catching entrances to underground bicycle parking facilities have also obstructed views to the building, with the result that it can no longer adequately express its identity, nor display a clear and recognisable storefront.

UNStudio imagined a rebranding and a modernisation of the precinct. A cultural historical analysis of the building was carried out and design interventions were proposed based on the building’s historic values and the rhythm and ideas of the original architect. The philosophy of reducing material use to create lightweight structures formed the starting point for investigating the use of structural glass in the refurbishment.

Evabloem UNStudio

Evabloem UNStudio
UNStudio’s interventions include the repositioning of an entire floor in order to create better floor to ceiling heights and the return to a transparent glass plinth, as originally designed by Van der Laan. During the building’s lifetime, an extension was added to the roof. In UNStudio’s refurbishment, the roof is returned to the strong modernist aesthetic of the original design, while large illuminating glass motifs are installed on the facade, to celebrate Eindhoven’s design heritage, alongside its contemporary reputation as a centre of tech innovation.

These large glass additions take the form of a series of light-filled installations, which celebrate and complement the existing extruding windows on the north facade, whilst also serving to draw the gaze of passers-by towards the building.

Reflectivity and sheen are added to the facade through the ambitious construction of four large glass structures. At 5.5 meters wide, 7 meters high and weighing 3000kg each, these illuminated windows appear to float on the surface of the monumental facade. This effect was achieved through a close collaboration between ABT, Si-X and UNStudio, which resulted in the creation of interlocking and glued connections that form an ‘invisible’ support and mounting system.

This type and scale of glass facade construction has never before been realised in the Netherlands. In order to make the glued construction possible at such a large scale, the team undertook one a half years of extensive research before finding a solution that could provide the level of craftsmanship and engineering precision required.

Angled at 10 degrees to maximise visual connections at street level, the glass structures are illuminated by LED lighting – designed by the Dutch artist Arnout Meijer - which is reflected and diffused by a thin film on the inside of the glass. Optical effects created by this film form patterns of light, which appear to alter as people move across the square. As such, the original design motif of protruding glass windows is used to emphasise the heritage of the C&A Store, whilst strongly identifying it with The City of Light.

Evabloem UNStudio

P.C. Hooftstraat 140-142 remodel in Amsterdam

Evabloem UNStudio
Textured and transparent, laced and illuminated, The Brick Pixelation Facade at the P.C. Hooftstraat 140-142 embodies the intricate, crafted details epitomised by couture clothing. Cast stainless steel bricks with glass inlays pixelate together along this partially transparent facade to create a distinctive shopfront experience on one of Amsterdam’s best-known streets. UNStudio’s renovation brought two separate buildings together to become one retail space, making The Brick Pixelation one of the largest retail spaces along the P.C. Hooftstraat.

Located next to its architectural cousin, The Looking Glass (also designed by UNStudio), the facade design uses cast stainless steel as its main material, and the traditional Amsterdam town house as its frame. While the facade is made of custom casted stainless steel bricks with glass inlays at pedestrian level, it transitions across the second floor back to the anthracite brickwork of a traditional Dutch townhouse. As such, this veil of stainless steel bricks can be experienced differently from relational distances, while keeping in step with the architectural heritage of Amsterdam.

While the finished result is sensitively subtle, much experimentation was undertaken to find the correct brick size, transparency and lighting components that could create the appropriate effect on the surroundings. Although the overall sizes of the stainless steel bricks are the same as typical bricks, by tapering and softening the edges, the stainless steel bricks have a refined and intricately detailed appearance, with manually glued glass inlays.

Evabloem UNStudio

Fact File

Executive Architect: Architectenburo Dik Smeding BV
Facade Engineer: ARUP
Main contractor: Jan Vet b.v.
Photo courtesy: Evabloem
MGS Architecture

Modern Green Structures & Architecture

Modern Green Structures & Architecture
NBM&CW

New Building Material & Construction World

New Building Material & Construction World
L&ST

Lifting & Specialized Transport

Lifting & Specialized Transport
II&TW

Indian Infrastructure & Tenders Week

Indian Infrastructure & Tenders Week