Climate Responsive Design

In the design of the Prestige University by Sanjay Puri Architects, varied sectional volumes punctuated by landscaping create different experiences in each part of the building

Prestige University by Sanjay Puri Architects

Prestige University by Sanjay Puri Architects
Fact File
Client: Prestige Education Society
Location: Indore
Gross Floor Area: 2,50,000 sqft
Photo credit: Sanjay Puri Architects
Source: v2com

Situated within a 32-acre university campus, the main administration offices, along with an auditorium, seminar halls, library and cafeteria, form the functions of this building.

As opposed to creating an imposing edifice, the building gradually steps up from the approach direction belying its 20-metre height. Stepped up from the northern direction, the entire terrace of the 4-level building is accessible to the students and faculty of the university, transferring into an open auditorium amidst the landscape.

The multiple functional spaces within are interspersed, with naturally lit landscaped courtyards, allowing indirect light to infuse the internal volumes at each level. A continuous diagonal indoor street, in addition to the numerous open courts, facilitate natural ventilation within the internal spaces.
 
Sanjay Puri
This energy-efficient sustainable building has minimal dependence on artificial lighting and air conditioning

Sanjay Puri

Prestige University by Sanjay Puri Architects

The north lighting and courtyards are imbibed from traditional Indian architecture, creating an energy-efficient sustainable building with minimal dependence on artificial lighting and air conditioning. This is in response to the climate of the city that varies from 30°C to 40°C for 8 months of the year.