Inspired by the Bazaar

In this project designed by RVAD Architecture Studio the principal idea is to present a new perspective on public urban spaces

Inspired by the Bazaar

The principal morphology of the Tagh Behesht design is inspired by bazaars such as Sar-Shoor, Farsh, and Reza. Among the key characteristics of such bazaars is the porch-like entrance hall, which like the main portal, guides the pedestrians inside. Individual arches and porches ultimately lead to the bazaar’s main entrance. Using vaults and arches to cover large openings is yet another visual characteristic of bazaars.

The Kang village in suburban Mashhad was also studied for its historical significance and its notable staircase structure, which takes after the geographical position of the village in the mountain hillsides. The formation of balconies in each house on the mountain slopes, chained together in a layered fashion, has greatly contributed to the core foundation of the layered garden design.

Inspired by the Bazaar

Tagh Behesht is located in Mashhad, Iran. The project’s site has great potential to become an urban hub for both locals and tourists, given its proximity to one of Mashhad’s largest public parks. The presence of adjacent Mellat Park allowed a visual path to the park, creating better views and more accessible gateways for visitors. This opening, so-called layered park, is inspired by the Kang village near Mashhad, where ground floor layers are connected to the upper layers using a walking pathway.

Pedestrian bridges create safe and enjoyable walkways. The flat middle garden, much like a city junction, is the intersection between all suspended pedestrian bridges, which invites the city in and eventually connects the remaining business floors and bazaars. This garden acts as the project’s main connection hub and is the promenade ultimately enabling circulation between the project and the bridges. The public garden floors, much like the bridges, extend available views, improving the relationship between business units and visitors.

Inspired by the Bazaar

Suspended courtyards, situated between the office areas provide a green space for all floors and business units, as well as sufficient and direct light for office spaces. The building’s exterior design is inspired by arcs, frequently found in Mashhad’s prominent bazaars. The brick mesh crust, as a second shell, blocks unpleasant light from east and west, while still filtering a mild degree of light into the office areas.

The construction of a small pond in the lower building floors allows for cool airflow during hot summers while creating an enchanting view.

Photo credit: Hassan Dehghanpo
Source: v2.com