Opening to Panoramic Views

Designed by Ar. Maciej Franta, Franta Group, VIDOK opens up to the new face of Katowice City in Poland

Fact File
Location: Katowice
Area: 8339.38 m2
Number of apartments: 151

The city of Katowice in the Silesian Highlands of Southern Poland is a modern cultural and industrial center that has plenty of attractions to offer all types of visitors. In fact, Silesia, as a boldly changing European region, has gained a completely new skyline in recent years. It is a mine of untapped potential in the context of housing development, where opening to the panorama of Katowice may become an unrivaled asset.

VIDOK opens up to the new face of Katowice City in Poland

VIDOK opens up to the new face of Katowice City, transferring its energy to the outskirts and is the starting point for the further development of the city in this area. Inspired by the correlation between the exposition of the existing urban landscape and the creation of a new important point on the panorama of Katowice. This is another important step in creating the silhouette of the Silesian metropolis while maintaining harmony between the created and original architecture.
Ar. Maciej Franta, Franta Group
The VIDOK Apartments in Katowice will constitute a new quality in the center of the Silesian metropolis and will be the most scenic project in the City Center

Ar. Maciej Franta

We pay attention to how the character of the city is defined not only by the prism of the very center, but also by distant entrances, which may become its showpiece. The first impression is crucial, so the railway gate to Katowice may affect neglected railway areas that will gain a new quality by revalorizing the space around it.

VIDOK opens up to the new face of Katowice City in Poland

The use of point buildings frames the view from the ground level and allows residents to admire the panorama of Katowice. Kozielska Street became the main axis determining the formation of buildings. The rectangular solids gained dynamics, organically adjusting to the axis of the existing perspectives. The base formed in this way was surrounded by a circle of spacious terraces constituting a buffer between the interior of the apartment and the city. The spaces between the buildings and roof terraces fully use the recreational potential of the place, enriching the area with new viewpoints.