A New Architectural Language

The Antigua high-rise apartment in Mexico City designed by estereotomia offers a unique blend of urban vibe and suburban quality of life

The Antigua high-rise apartment in Mexico City designed by estereotomia

The urban district of Santa Fe contains Mexico City’s largest concentration of corporate and residential high-rises with a strong aesthetic concept. However, the residential complex of Antigua, located in one of the district’s hills, is exceptionally noticeable, with abundant green spaces and walking trails, and its use of terracotta and ochre, against backgrounds of blue and ‘Mexican pink’. This clash of elements is important when putting Santa Fe into context as a district offering the possibility to create a new concept, and a new architectural language for Mexico City.

The Antigua high-rise apartment in Mexico City designed by estereotomia

These contrasts extend from the complex’s exuberant gardens to the building’s fuchsia-walled hallways, providing a warm welcome while also highlighting the space. Continuing into the building, colours, textures, and furnishings provide a warm ambiance, reminiscent of a Nordic-style home.

The residential space comprises three dominant materials: marble, brushed black granite, and oak wood. The design respects each material in its almost raw presentation, with all the pieces in synchrony, including a grid of granite tiles on the bathroom floor that matches the marble on the walls.

The Antigua high-rise apartment in Mexico City designed by estereotomia

The central spaces of the residence include a lounge, a dining room, and a kitchen, each highlighted by its choice of furnishings and art. The furniture ranges from relatively simple pieces, including a dining room table and a pair of dressers, to a custom-built kitchen island, a wood and leather chaise longue, and shelving with adaptable modular units.

Discrete functionalities further contribute to the space’s openness, including hidden handle incorporated into the granite walls that open up to storage areas, and electric cabinets in the guest bathroom, concealed behind a wall of oak in the hallway. The lighting system is also discreet in its design, with hidden track lighting and micro luminaires, all with motion detectors.

Photo credit: Jaime Navarro
Source: V2com