Choreographed Spaces

The MON house reflects a strong identity in its design by (ma!ca) architecture that pushes creative boundaries and pays attention to every detail, while fostering well-being through the use of materials, colours, light, craftsmanship, and creating made-to-measure spaces

Choreographed Spaces

Fact File

Location: Montpellier, South of France
Completion: Feb 2018
Surface area: 2200 sq.ft.
Photo credit: Ivan Mathie
Source: v2Com

Choreographed Spaces

The house, with its large north-facing garden, had very little natural light and the living space on the ground floor was segmented into too many sections with low ceilings. Load-bearing walls and partitions have been removed in order to create a homogeneous and airy place.

Choreographed Spaces

The new choreographed sequence of the spaces results from the regular structural grid made of load-bearing rectangular beams. Thus, this structural frame minimizes the distribution spaces and comprises the entrance, dining and living room in only one central area. It is connected to the extension of the house that accommodates an open kitchen and reads as a large brick cube that stretches out onto the garden for a constant relation between both the inside and the outside.

Taking advantage of a generous and dramatic ceiling height, a wrap-around roof light in the kitchen block enhances the feeling of a connection to the green outdoor environment. Bathed in natural light that penetrates through the skylight, the kitchen creates the impression of an overall unified living experience blurring lines between the inside and out.

Choreographed Spaces

The set of arched windows frames all views from the kitchen to the garden courtyard; the softness of the rounded shapes reflects the original house’s sculptural form and character; deliberately merging the new and the old in this project. The additional space consists of red terracotta bricks. This colourful graphic language interspersed with contrasting glazed bricks, and varying depths, produces a vivid and playful pattern of light and shadow on the facade.

The extension volume is strictly minimalist but changing. The colorimetric composition of terracotta red mixes with the green shades of the pool and garden. The external joinery composed of aluminium clad evokes this colour palette. A bright and daring colour which boldly contrasts with the raw-aesthetic design of volumes and surfaces and stands out even more against the white decor of the interior, making the most of natural light.

Choreographed Spaces

Custom-designed furniture fills the space between the supporting grid of concrete columns and includes what is required to support daily life: multi-purpose built-in storage that can be used as a toy-box, a customizable work area, a display shelving unit, a fireplace, a wine cellar and an entrance wardrobe.The pool offers a constant flow from the indoors to the vibrant outdoors. The cohesive use of colour and material for the floor infuses in the house a natural continuity.
MGS Architecture

Modern Green Structures & Architecture

Modern Green Structures & Architecture
NBM&CW

New Building Material & Construction World

New Building Material & Construction World
L&ST

Lifting & Specialized Transport

Lifting & Specialized Transport
II&TW

Indian Infrastructure & Tenders Week

Indian Infrastructure & Tenders Week