Athletic Ripples: Mixed Use Sports Architecture

Architects Studio Symbiosis
Partners Amit Gupta and Britta Knobel Gupta
Client Navodaya Vidyalaya Samiti
Site Area 1,00,000 sqm
Built up Area 31,000 sqm
Designed by Studio Symbiosis, the new solar-powered sports complex 'Athletic Ripple' that will emerge out of the natural landscape as an iconic structure that mimics the form of water droplets and harvests piezoelectric energy from the crowds that enter its gates, is slated to be opened soon.

Athletic Ripple

According to Architects Amit Gupta and Britta Knobel Gupta, "Athletic Ripples" is a project based on interfacing the user and his built environment into a coherent whole. The program has been translated into trajectories of movement. These flow lines generated the formal idea which is underlined by interweaving of the various activities. This results in creating a design with an inherent quality of interaction.

Solar Powered Sports Complex

Each section of the project contains a different sporting activity space, individually designed in a range of varying forms and styles, each is loosely moulded on the concept of ripples in water. The firm defines, "Conceptually these programmatic zones were treated as pebbles dropped in water. It is the inference of the water field, thus creating ripples giving a guideline for the formal design language of the project." The 'droplets' vary in size, design and purpose, but Studio Symbiosis unified each section by designing them to symbolize individual pebbles in a pond.

The program asks for a stadium which accommodates cricket pitch, football ground and an athletics running track. Along with this function, a number of indoor outdoor sports activities are located on site as required by the brief.

Athletic Ripple Sports Complex

Special emphasis has been laid during design process to minimize the congestion. The central pedestrian zone caters for the primary movement on site. This linear zone has been kept exclusively for the pedestrians, thereby instilling the feeling of being in a green sports complex. It has been attempted to eliminate the dogma of vehicular congestion related to projects like this. This corridor being axial in nature branches into different activities.

A continuous silhouette has been designed for the project. As a design outlook, it has been taken into account that being a sports complex, an atmosphere of being nested in nature is created. The built form does not sit in disjunction with the surroundings, but on the contrary, flows out of the landscape itself.

Sustainable and Energy Efficient Building

Piezoelectricity is being looked to be applied on the landscape pavers. The system will harvest the kinetic energy generated by crowds in areas of heavy foot traffic.

The sports center also boasts an impressive roster of sustainable and energy-efficient building strategies. Solar cells are proposed for the roof of the stadiums to harness the abundantly available solar energy. These solar cells would be integrated on the roof of the stadium as a design element and only a certain percent of the roof panels will be designed as solar panels. There is a proposed mix of solar panels and pneumatic panels on the roof to maintain the required light intensity inside the stadium.
MGS Architecture

Modern Green Structures & Architecture

Modern Green Structures & Architecture
NBM&CW

New Building Material & Construction World

New Building Material & Construction World
L&ST

Lifting & Specialized Transport

Lifting & Specialized Transport
II&TW

Indian Infrastructure & Tenders Week

Indian Infrastructure & Tenders Week