Proximity to Nature

Neri&Hu transforms this donut-shaped building into an iconic award-winning clubhouse and sales center.

The 4000 sqm Junshan Cultural Center is located just outside of Beijing in the midst of undulating mountain ranges and meandering rivers near the Miyun Reservoir. It was originally a typical two-story sales building.

Neri&Hu took advantage of the existing courtyard typology by crafting two sequences of interlocking journeys, one for clubhouse member, and one for the guests. All programmed spaces are designed such that they are in proximity to nature. The layering of the primary courtyard and smaller gardens allow the architecture to merge harmoniously with nature.

Drawing inspiration from its context, the architecture combines traditional northern architecture with contemporary architectural language and transforms into a new interpretation of architectural expression. The building quietly rises out of the water as a brick mass with carved out spaces for programs interlocked with gardens that blur the boundary between inside and outside.

Proximity to Nature

On the façade, warm-toned wood pattern aluminum panels form a veil that softens the heaviness of the brick facade. Moments of the screen connects with each interior space, creating a façade that is spontaneous and different on every face.

In terms of materiality, traditional gold brick tiles form the foundation of the building mass, extending from exterior landscape into the interior “in-between” spaces. With brick and wood panels as the primary backdrop for the interior, a common theme throughout the interior is the sculpted ceiling.

Programmatically, the cultural center provides a number of luxurious and spacious amenities for its members. It includes a 100-person multi-purpose hall for events, a spacious business lounge and bar, a feature library, children’s reading room, private function room, family media room, a red-wine and cigar lounge bar and a rooftop deck. Part of the cultural center is functioning as a sales center.

Proximity to Nature

One of the most prominent spaces in the clubhouse is an art gallery, equipped with a series of hanging moveable walls for a flexible display system. The sculpted ceiling above gives some visual connection to the upper level, while a large glass picture window allows the space to extend into the courtyard. On the second floor, a generous yet inviting private dining room complete with a bar and show-kitchen allows members to rent out the space for special functions.

The red-wine and cigar lounge bar and rooftop deck on the third floor has an uninterrupted view of the surrounding mountainous landscape to west. Space comes alive with the many different geometric cuts carved out to interact with the sky and daylight such that each space is ever-changing when light is reflected off of the rich texture of Venetian plaster.

Proximity to Nature

The layering of customized furniture, refined brass metal detail, natural veins of stone accents, softness of fabric, and delicate lighting elements work together to compose a sense of understated luxury.

Photo credit: Neri&Hu
Source: V2com