Nested in Nature

Studio Symbiosis’s design concept of The Peak Resort & Spa amalgamates the untouched beauty of nature that engulfs the site along with the regional architecture of Rajasthan, creating a model of sustainable design.

Studio Symbiosis’s design concept of The Peak Resort & Spa amalgamates

Fact File
Location: Udaipur, Rajasthan
Site area | built up area: 6746 sqm | 1987 sqm
Client: Rahul Ventures
Status: Planning permission
Program: 8 pool villas, restaurant, reception, spa, gym, swimming pool, event space
Design: Amit Gupta, Britta Knobel Gupta
Consultant: Light Practice, Sydney

Studio Symbiosis’s design concept of The Peak Resort & Spa amalgamates

The Peak Resort & Spa is located in the untouched serene landscape of Udaipur, Rajasthan, the desert kingdom of India. Designed as a destination to unwind and rejuvenate, the property hosts 8 pool villas, an event space, restaurant, spa, gym, a star gazing platform, and an outdoor pool.

Studio Symbiosis’s design concept of The Peak Resort & Spa amalgamates

Cocoon villas nested in nature
The idea of built and landscape is seen as an amalgamation in the design. The original contours of the site have been used as an interface to create architecture. Each villa is nested as a cocoon space in the landscape. These cocoon villas have been designed by excavating earth, to create minimum disruption to the natural beauty of the site.

Local patterns were studied from the architecture of Rajasthan, and a hexagonal pattern (a common denominator in nature as well as the regional architecture) has been used as a unifying element for the design. This hexagonal base pattern has been grafted on the site to create a system driven approach to design the landscape, entrance buildings, scooping of the villas, water bodies, etc. to create a sense of harmony and symbiosis in the design.

Studio Symbiosis’s design concept of The Peak Resort & Spa amalgamates

Design Evolution
Half of the site terrain is almost flat and then it slopes drastically from the south towards the north. The dominant views from the site are mountains towards the south. This natural terrain of the site has been used as a design driver. The flat part of the site that is adjacent to the approach road has been used for the drop-off, reception, all-day dining, and spa, and then further on an as an open event space.

Studio Symbiosis’s design concept of The Peak Resort & Spa amalgamates

The design idea was to create a form nested in nature. The sloping part of the site has been used as an opportunity to excavate earth and nest villas within the topography. This helps in capturing the beautiful views of the south facing mountains. The natural topography of the site creates a height difference between the various villas, thereby giving them complete privacy.
Ar. Amit Gupta & Ar. Britta Knobel Gupta
This project is driven by design moves to create a model of sustainable design in the scorching heat of Rajasthan. Excavated earth from the site is transformed into mud blocks which are being used as retaining walls of the villas, while the rest of the construction materials are being sourced from within 5 kms of the site.

Ar. Amit Gupta & Ar. Britta Knobel Gupta

Window to Landscape
The architecture of Rajasthan boasts of intricate carving and jharokhas (semi covered balconies with perorated windows all around). The the villas are scooped out from the terrain to create these jharokhas with an outdoor pool, a star gazing deck, and a sit-out space. Each villa is conceptually a window/jharokha to experience nature.

Studio Symbiosis’s design concept of The Peak Resort & Spa amalgamates

Resource Conservation
Villas have been nested in landscape, by excavating the earth of the site. This excavation of 1427 cubic units gave 142.7 cubic units of rocks and 90% is mud. As a part of the design process, we are using the excavated earth and rocks, by mixing natural fibres in them to strengthen and create compressed mud blocks. The retaining walls around the villas are being constructed from these mud blocks, where the raw material is coming from the site itself. It’s an idea of a closed loop civil construction, where we take from mother earth and put it back on the site in a new form, in this case we take mud and rocks and graft back rammed earth walls.

Rest of the materials are being locally sourced within 5 kms of the project site. Given that Rajasthan is the stone hub of India, locally available stone has been used for the outdoor landscape as well as indoor finishes.


Villas & Earth Breaming
The villas are designed for leisure travellers as well as for work from destination. The design brief looks at creating a home away from home. Each villa is 140 sqm indoor and 130 sqm outdoor area and is equipped with a master bedroom, living, dining, pantry, outdoor pool, star gazing platform and an outdoor deck.

Studio Symbiosis’s design concept of The Peak Resort & Spa amalgamates

Using regional patterns, a stone carved pergola has been designed for shading the outdoor decks of the villas. This helps in shading from the direct sunlight and creates playful patterns of light and shadow on the deck.

The villas are nested within earth, to create a heat sink and keep the villas naturally cooled in the scorching dessert heat during the day, and warm during the night in the winter months. Since each villa is surrounded by earth, the heat gain and heat dissipation occur at a controlled rate. The outdoor terraces and the depth of the villa has been designed to ensure ample light inside the villa, without exposing the surface area of the built to the sun directly.

Studio Symbiosis’s design concept of The Peak Resort & Spa amalgamates

Outdoor Space and Shallow Water Bodies
The wind direction on the site is from the south which is the entrance of the site and travels along the depth of the site up towards north. This wind movement has been channelized by creating two building flanking either side of the entrance that create a wind tunnel effect and compress and accelerates the wind.

Studio Symbiosis’s design concept of The Peak Resort & Spa amalgamates

Further shallow water bodies have been designed along the path of the wind which cools it down. Given the villas are scooped out of an inclined surface, the wind coming in contact with the water bodies is cooled down and travels seamlessly along the sloped site and creates a cool breeze, reaching the villas which is further pushed in the villas with the help of a pergola. Using CFD, the inclination of the pergolas has been optimized, to direct the wind inside the villas. Porosity of the pergola has been calculated to retain the wind pressure.

The central plaza has been designed as a multifunctional space for organizing regional folk dances and puppet shows and as a breakout space for high tea, archery, pool deck, etc.

Studio Symbiosis’s design concept of The Peak Resort & Spa amalgamates

Sustainability
Sustainable design solutions have been integrated in the design in various stages of design and construction. The temperature in this region of Rajasthan can go up to 45-47 degrees. Design strategies have been introduced to reduce the cooling loads in the building and create a sustainable resort.

Natural topography of the site has been used to nest the villas by using earth berming to cool the villas and the outdoor spaces are shaded with pergolas to reduce direct heat from the sun.

Studio Symbiosis’s design concept of The Peak Resort & Spa amalgamates

The wind blowing on the site from the south has been accelerated by creating a wind tunnel by flanking buildings on either side of the entrance. This accelerated wind passes over shallow water bodies designed in the central plaza, thereby cooling the wind. The cooled wind moves up the inclination of the site and is pushed in the villas using pergolas, optimized by CFD.