Bhavishya Nidhi Bhawan, Bhopal

Employees Provident Fund Organisation

Client Vision & Requirement

When the officials of Bhavishya Nidhi Bhawan project approached Architect Harish Tripathi & Associates, it was their requirement that the office must be able to cater to the needs of the people who visit regarding their PF related issues and to provide ideal working conditions and environment for the employees.

FRONT ELEVATION
Besides these, the building had to cater to the needs of security, privacy, hierarchy of usages with modern office management systems and planning. It had to be a green building which uses maximum natural light and ventilation with a win- win situation for all the user groups. The EPFO wanted to provide a courtyard in the center of the building (Brahmsthan) to facilitate maximum light and ventilation. Moreover, the office building had to be designed in such a way that it caters to future requirement and has all the flexibilities in the usage pattern. In this view the building was designed with no fixed partitions inside. Last but not the least, the client's ever increasing storage needs had to be catered with modular and efficient storages system near the work places.

The Structural Design

The Planning Concepts and Structural Design have been done by the architectural firm through its Structural Engineer Mr Anil Shukla. Based on the client's requirement, the firm has designed a 6 story Building including lower ground floor which is utilized for Parking. The front has a setback of 12 m. This is utilized for driveway as well as landscape area. The side setbacks are of 6.74m. Ramps have been provided on both sides of setbacks to connect front upper part to rear lower part. The rear setback of 11.35 meters is utilized for parking as well as services.

The Ground floor has a Main entrance and a Public dealing hall. First, Second and third floors have various offices. The top floor had to be utilized as Guest house for visiting officials of the organization.

Typical Floor Plan

The plan of the building is a juxtaposition of 3 rectangles. Thus, with all the rectangles the grand rectangle of the office block is complete. The first rectangle is the front service core which houses staircase, lift, lift lobby and toilets. The Second Rectangle is the main office Hall which has only two columns in it thus providing a lot of flexibility in internal designing. The third rectangle has a fire staircase and public toilets.

This juxtaposition leaves two more rectangles; one at the front and other at the back to complete the grand rectangle. The front rectangle is used as a huge arrival area which acts as a podium. The entire arrangement increases the volume, light, and ventilation of the building.

The planning and the structural system have been integrated in such a way that they derive maximum benefit out of each other. The service cores at the front and back require less spans hence more number of columns are provided in those areas, whereas the hall area has only two columns in it. This provides maximum utilization of the space without compromising with the economy of the structural system.

Structural Design

With large spans also due to its arrangements, the economy of the structures was achieved. The challenge has been to provide sleek 18 m height column in the front supporting sleek RCC pergolas at the top level in the front as well as back. The structural system and designs were vetted by The Dean Civil Engineering Department, Jamia Millia Islamia (University) New Delhi.

Aesthetics & Ambience

The Architectural Style has been kept contemporary with straight and simple lines to project a changed progressive imaging of the EPFO. The monumentality in the building has been added by providing huge column in the front and back. Also, most of the features including boxes all around add to the verticality in the building.

In spite of being a public building, special care has been taken to incorporate VASTU elements considering the sentiments of the users as well as overall benefit derived from them.

The aim of the design was to provide a green building which utilizes maximum natural light and ventilation from all the directions depending on seasons and sun movements. Various arrangements in the form of Projections, Pergolas have been done to cut direct sun in the building. The structural glazing has been provided strategically to enhance the aesthetics of the building.

The ACP cladding has been done to provide a permanent finish to the structure. The cladding acts as Insulating layer all around the building thus decreasing the heat gain and reducing overall energy consumption in the form of electricity.

The efficient water management has been done in the building. Rain water harvesting system has been provided in the campus to recharge the rain water. No high energy consumption material has been utilized in the campus adhering to Green Building Guidelines.

The colour scheme of the building has been kept the same, which was recently approved by EPFO headquarters for all offices throughout India. All these add to the ambience of the building and give the building a decent look.

Economy in Construction

The economy in construction was achieved through best management practices. The Material Management and Procurement was centralized and the construction agency (U.P. Jal Nigam) got best rates due to their excellent payment plans and financial capacity.

Front Glazing

The time management had also been a key feature. The project was completed 'Before Time,' therefore it could control all kinds of leakages in costing. Although, the overall cost index increased tremendously, the team could finish the project at the same cost due to their time management and excellent project planning.

The fund management and fund flow of EPFO has been excellent, which enabled the construction agency to go for commitments in the material managements hence they could achieve economy in construction.

All the architectural, structural, electrical, plumbing and fire fighting drawings, designs, client approval, and government approvals were ready in advance so that there was no delay in work due to this reason. Hence, the project had a very smooth run which resulted in timely completion and economical construction.
MGS Architecture

Modern Green Structures & Architecture

Modern Green Structures & Architecture
NBM&CW

New Building Material & Construction World

New Building Material & Construction World
L&ST

Lifting & Specialized Transport

Lifting & Specialized Transport
II&TW

Indian Infrastructure & Tenders Week

Indian Infrastructure & Tenders Week