With a design philosophy to create integrated design solutions imbibing amalgamated, efficient, robust, and sustainable designs leading to performative architecture, Studio Symbiosis, an architectural & interior design studio based in Delhi, London and Stuttgart has come up with a magnificent design of a Villa, located in the heart of Lutyens Delhi. The practice believes that, with computational tools, it is possible to create elegant design solutions driven by performance.

Aqua Villa

Aqua Villa has been designed as a sensitive building, sitting in harmony with its surroundings. The design is an outcome of overlap and interaction of the design parameters of movement patterns, solar studies, soft-subtle transition zones, interaction of built and landscape and of the old and the new.

The design form emerges and flows out of the existing building. The lines of the first floor bridge connection to the existing house emanate and disperse on the site.
Aqua Villa New Delhi

Aqua Villa Impression By Night

Location: New Delhi
Built up Area: 680sqm
Site Area: 1290 sqm (excluding existing villa)
Architecture/Landscape: Studio Symbiosis

Aqua Villa Site Plan

Aqua Villa Transformation

Interlocking Spaces

Aqua villa has a swimming pool sitting amidst the design. It creates a soft transition zone between the proposed villa, the landscape and the existing house, modulating and amalgamating these varied elements into one interlocking system.

Movement Patterns

The movement patterns lead to a three point access to the proposal. The first one is through a covered walkway connecting the existing house to the new one with a water wall along the transition space. The second connection is for guests coming in evening from the side walkway which travels along the landscape and creates a more semi private entrance to the building. The third is a service entry for the staff and nanny from the north east boundary of the proposal, which ensures there is no cross movement of the staff through the villa.

Elegance

The façade is designed in a way that it continues from the existing building and then starts to respond to the program of the new building. A sense of elegance has been imbibed in the façade of the building with the lines moving effortlessly over the proposal. Grand glass doors have been integrated into the proposal.

Aqua Villa Living Room

Built-Landscape

The relationship of the built to landscape was very important in the design. The interior spaces flow out onto the landscape on the ground floor and on the upper floors deep luxurious sit out areas overlook the pool / green.

Functional Gradient

The space allocation has been done in a way that there is gradation from public to private. The ground floor has been designed as semi private while the first floor is completely private.

Transformational Spaces

In an event of a gathering, the spaces on the ground floor open up and work in coherence with each other to create one grand experiential space.

Sustainability Integrated

Solar studies have been an integral part of the design process to achieve ambient light and shadow condition on the sundeck and inside the villa.The pool centered in the courtyard is creating evaporative cooling in summer. Balcony cantilever depth depending on summer sun angle to shade direct sun light and to let the winter sun in during the cold winter season.